HOME OVER DOLFIJNEN ORKA MORGAN ECHT WAAR! DOLFINARIUM WAT KUN JIJ DOEN?

Bedreigingen


De zee is een ingewikkeld en prachtig ecosysteem. Een ecosysteem wordt gevormd door de wisselwerking tussen alle levende wezens en hun omgeving. In de zee zijn grote dolfijnen afhankelijk van zeehonden en vis, kleinere dolfijnen van vissen, krabben en inktvissen. Deze vissen en andere dieren leven weer van andere kleinere visjes en organismen in zee. Koud pool water is voedselrijker dan warm zeewater. 's Nachts jagen er andere dieren dan overdag. In de diepte vind je andere wezens dan op de koraalriffen, in kelp wouden of op zandbanken. En tot de mens zijn stempel drukte, was er sprake van een goed evenwicht. Het ecosysteem van de zee en haar bewoners wordt door de mens echter aan alle kanten bedreigd. Denk aan overbevissing, vervuiling, olierampen, lawaaioverlast, verzuring door klimaatverandering en botsingen met schepen. Daardoor wordt ook het voortbestaan van o.a. de dolfijnen onzeker.

Visserij
De moderne visserij vormt een probleem, doordat veel te veel vis uit de zee wordt gehaald. Veel zeebewoners hebben daar last van: zij kunnen nauwelijks nog voedsel vinden. In tegenstelling tot mensen kunnen zij natuurlijk niet naar de supermarkt om vis te kopen. De meeste dolfijnen kunnen zonder vissen niet leven. Een ander probleem van de visserij is de 'bijvangst'. Veel dolfijnen en andere zeebewoners sterven, doordat ze in netten verstrikt raken, die niet voor hen bedoeld zijn. Regelmatig betreft het kapotte netten die zijn achtergelaten.

Vervuiling
Je hebt vast wel eens van de 'plastic soep' gehoord. Er zijn inmiddels 5 grote gebieden in de oceanen waar de zeestromingen samenkomen. Al het meegevoerde plastic blijft daar ronddrijven. Veel dieren eten per ongeluk plastic, omdat ze denken dat het een kwal of vis is. Vaak leidt dit tot verstopping of verhongering met de dood tot gevolg.
Fabrieken lozen nog altijd giftige stoffen in het water. Sommige landen lozen hun riolering in rivieren of zee. Ook zo komen stoffen in zee die er niet thuishoren en schadelijk zijn voor het zeeleven.

www.seafirst.nl
www.dolfijneninzee.nl
Contact: info@dolfijneninzee.nl
Copyright: Sitewise Webmedia